Kwartsiet is een van de meest veelzijdige natuursteensoorten en wordt steeds populairder vanwege zijn duurzaamheid, unieke patronen en levendige kleurenspectrum. Het is eigenlijk de perfecte steensoort voor gebruik in b.v. de keuken en/of badkamer: op een klassieke manier mooi als marmer, maar hard en bijna onverwoestbaar als graniet.

Kwartsiet wordt vaak aangezien voor een marmersoort, maar het is duidelijk anders qua structuur. De eigenschappen van kwartsiet zijn eigenlijk superieur aan die van marmer. Deze eigenschappen betekenen dat bij de materiaalkeuze voor een keukenblad of wandafwerking, kwartsiet een perfect alternatief voor marmer is.

Een kwartsiet (of quartzite) is een gesteente dat voornamelijk uit het mineraal kwarts bestaat. Kwartsiet is ontstaan uit kwartszand dat in eerste instantie is samengeperst tot zandsteen. In zandsteen kan men nog steeds de afzonderlijke zandkorrels terugvinden. Zandsteen is daarna verder verhard door tijd, druk en temperatuur of door afzetting van een bindende kiezel, waarna de individuele zandkorrels niet meer te zien zijn. De naam kwartsiet alleen is niet voldoende om een gesteente te classificeren, omdat het eigenlijk alleen iets zegt over de mineraalsamenstelling.