De kostprijs van een keukenblad hangt van veel verschillende factoren af:

Eerst en vooral de keuze van het materiaal. Goedkopere materialen zijn effen kleuren in kwartscomposiet, cementgebonden terrazzo (= Agglostone) en gespikkelde granieten. Duurdere materialen zijn kwartsiet, exclusieve marmers, geaderde Neolith. Maar daartussen zit nog een gans gamma in verschillende prijsklassen.

En andere factor is de dikte van het werkblad. De regel is: hoe dunner het werkblad, hoe goedkoper. Natuurlijk dient een bepaalde dikte te worden aangehouden om het werkblad stevig genoeg te maken (bij Neolith is dit 1.2cm, bij natuursteen en kwartscomposiet is dit 2cm). 

De afwerking van de randen van een werkblad kunnen de kostprijs ook doen oplopen. Afwerking in verstek (= verzaging in een hoek van 45 graden, zodat de bovenkant doorloopt in de zijkant) is bijvoorbeeld duurder dan gewone rechte afwerking.

Bij de keuze van uw werkblad dient U ook in het achterhoofd te houden dat de keuze voor steen (natuursteen of artificiële steen) veel duurzamer is dan de goedkopere alternatieven. De aankoopkost kan dus wat duurder zijn, maar het blad zal veel langer meegaan en zal veel kwalitatiever zijn.