Natuursteen wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in bouwwerken, huizen en voor grafstenen. De steen wordt gewonnen in de natuur en daarom heet het natuursteen.

De steen is gevormd door een natuurlijk proces dat al zolang de aarde bestaat bezig is. Een stuk natuursteen is gemaakt door de natuur en is in feite een stuk aardkorst. Wij leven op deze aardkorst en deze aardkorst drijft op een vloeibaar gesteente.

De aardkorst wordt langzaam vervormd met scheurtjes doordat de ondergrond ervan langzaam beweegt. Dit gehele proces is altijd aan de gang en gaat zo traag dat wij er niks van merken. Wij merken het alleen wanneer er een aardbeving of vulkaanuitbarsting is. Dan gaat het hele proces in de stroomversnelling.

De natuursteen wordt gewonnen in een groeve. Deze groeves zijn over heel de wereld te vinden. Ieder land heeft een unieke aardkorst en daarom ook zijn eigen unieke natuursteen.

De natuursteen wordt als enorme blokken gewonnen uit de groeves. Deze blokken steen worden later verzaagd tot platen en tegels.

Er zijn ook soorten natuursteen die niet in blokken maar in plakken gewonnen worden. Dit betreft steen dat van nature uit laagjes is opgebouwd zoals leisteen.

Natuursteen bestaat uit gestold steen zoals magma en lava of uit versteend sediment zoals zand, kalk en kei. De natuursteen die gewonnen wordt is al miljoenen jaren oud.