Natuursteen in ‘open boek’, wat is dat? Een ‘open boek’ is één van de meest opvallende trends in de natuursteenbranche van de afgelopen tijd. Het geeft een ruimte een prachtige, bijzondere en zeer luxe uitstraling. Om de exclusiviteit en schoonheid van het natuursteen te tonen, kan in sommige [luxe] projecten natuursteen in ‘open boek’ geplaatst worden. Het principe van deze toepassing is eigenlijk simpel, maar de productie en uitwerking hiervan is best lastig.

Wat is het precies? Bij dit principe worden 2 of meerdere platen gespiegeld aan elkaar geplaatst. Het lijnenspel in de platen moet precies in elkaar overlopen. Het ‘open boek’ principe wordt eigenlijk alleen toegepast bij wand- of muurbekleding van bijvoorbeeld keukens en badkamers én in vloeren.

Om natuursteen in ‘open boek’ te kunnen maken heb je de perfecte blokken nodig, de aders in de stenen moeten precies doorlopen in de natuursteenplaten. Het zagen van de platen moet perfect gebeuren, anders mislukt het hele principe. Als een blok natuursteen geschikt is voor een open boek, wordt gekeken naar de uitvoering. In principe zou de steensoort aan 4 zijden gespiegeld kunnen worden. Elke optie geeft een totaal ander effect. Hier kan de architect gebruik van maken om een bepaalde uitstraling te krijgen.

Dit principe wordt eigenlijk al honderden jaren toegepast in de natuursteen-architectuur. In Italië zijn veel monumentale gebouwen voorzien van het ‘open boek’ principe. Ook in Amsterdam zijn veel grachtenpanden voorzien van deze bijzondere toepassing. Sommige bestaan zelfs al uit de Gouden eeuw!